Wybór strony:

Wyjaśnij dlaczego dodawanie niewielkich ilości tłuszczu do gotujących się warzyw lub oleju do surówki ma wpływ na przyswajalność witaminy A. 

Biologia na czasie 2. Zakres podstawowy. Reforma 2019 Zadanie 3 strona 87

Rozwiązanie:
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Podczas przygotowywania warzyw lub surówki należy dodać kilka kropel tłuszczu (lub oleju), aby umożliwić rozpuszczenie się oraz wchłanianie witaminy.
Pokaż więcej...
Nie znalazłeś odpowiedzi?

Zadaj pytanie tutaj i otrzymaj rozwiazanie w kilka sekund!

Jak oceniasz rozwiązanie tego zadania przez nauczyciela?

Nie oceniono tego zadania! Bądź pierwszy!

Warto wiedzieć

Zadanie o treści:

Wyjaśnij dlaczego dodawanie niewielkich ilości tłuszczu do gotujących się warzyw lub oleju do surówki ma wpływ na przyswajalność witaminy A. 

jest zadaniem numer 22026 ze wszystkich rozwiązanych w naszym serwisie zadań i pochodzi z książki o tytule Biologia na czasie 2. Zakres podstawowy. Reforma 2019, która została wydana w roku 2020.

Zadanie zweryfikowane przez pracownika serwisu

Rozwiązanie tego zadania przygotował nauczyciel

Aleksandra Werde
zobacz profil

Nauczyciel biologii klas I - IV LO / Technikum+ W mojej pracy kładę nacisk na aktywność uczniów, a nie na przekazywanie wiedzy przez nauczyciela.

Czy wiesz, że?

Aleksandra Werde posiada 3799 rozwiązanych zadań w naszym serwisie

Informacje o książce:

Rok wydania

2020

Wydawnictwo

Nowa Era

Autorzy

Anna Helmin, Joanna Holeczek

ISBN

978-83-267-3856-2