Wybór strony:

5. Przykadem emulsi jest majonez. Sporządza się go, stopniowo dodając do żóltek jaj kurzych olej $z$ octem lub sokiem cytrynowym. Zawarta w żóltku lecytyna zapobiega rozwarstwianiu się majonezu. a) Napisz, co w majonezie jest fazą wodną, co fazą olejową, a co emulgatorem. b) Zaprojektuj doświadczenie, w którym wykażesz wlaściwości emulgatora w majonezie. Napisz instrukcję, narysuj schemat, podaj obserwacje i sformuluj wniosek. [...]

To jest chemia 2. Zakres rozszerzony Zadanie 5 strona 274

Rozwiązanie:
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.
Pokaż więcej...
Nie znalazłeś odpowiedzi?

Zadaj pytanie tutaj i otrzymaj rozwiazanie w kilka sekund!

Jak oceniasz rozwiązanie tego zadania przez nauczyciela?

Nie oceniono tego zadania! Bądź pierwszy!

Warto wiedzieć

Zadanie o treści: 5. Przykadem emulsi jest majonez. Sporządza się go, stopniowo dodając do żóltek jaj kurzych olej $z$ octem lub sokiem cytrynowym. Zawarta w żóltku lecytyna zapobiega rozwarstwianiu się majonezu. a) Napisz, co w majonezie jest fazą wodną, co fazą olejową, a co emulgatorem. b) Zaprojektuj doświadczenie, w którym wykażesz wlaściwości emulgatora w majonezie. Napisz instrukcję, narysuj schemat, podaj obserwacje i sformuluj wniosek. [...] jest zadaniem numer 47085 ze wszystkich rozwiązanych w naszym serwisie zadań i pochodzi z książki o tytule To jest chemia 2. Zakres rozszerzony, która została wydana w roku 2020.

Zadanie zweryfikowane przez pracownika serwisu

Rozwiązanie tego zadania przygotował nauczyciel

Teresa Korta
zobacz profil

Nauczyciel chemii klas I - IV LO / Technikum Teresa stara się zwracać uwagę swoich uczniów na aspekty praktyczne chemii, takie jak jej zastosowania w codziennym życiu i w przemyśle. Jej celem jest zainteresowanie uczniów chemią oraz pokazanie, jak ta dziedzina nauki jest istotna dla naszego życia.

Czy wiesz, że?

Teresa Korta posiada 5150 rozwiązanych zadań w naszym serwisie

Informacje o książce:

Rok wydania

2020

Wydawnictwo

Nowa Era

Autorzy

Maria Litwin, Szarota Styka-Wlazło

ISBN

978-83-267-4000-8